Balance mellem arbejdsliv og familieliv

Kære Birgitte,

Jeg håber, at du kan hjælpe mig. Jeg har et dejligt arbejde med gode arbejdskolleger, som jeg er rigtigt glad for. Problemet er bare, at jeg synes, at jeg bruger alt for meget tid på mit arbejde, og det går ud over min familie.
Når jeg endelig kommer hjem fra arbejde, er der masser af praktiske ting, der skal gøres, og så er jeg bare træt – alt for træt til også at være noget for min familie.

Har du nogle gode råd til mig?

Mange håbefulde hilsner fra
Jette

 

Kære Jette,
Mange tak for dit spørgsmål…

Balance mellem arbejdsliv og familieliv

Rigtig mange mennesker har i dag et krævende job, der betyder, at vi arbejder rigtig mange timer og måske også rejser en del i forbindelse med vores arbejde. En anden problematik er, at vi også tit måler vores egen (og andres) succes i forhold til det job, vi har.

Prøv at tænke over sidste gang du var til en fest eller en anden sammenkomst, hvor du mødte nogle mennesker, som du ikke havde mødt før. Hvad var det første (eller et af de første) spørgsmål, du stillede dem? Mit gæt er, at spørgsmålet var noget i stil med “hvad laver du så?” eller “hvad arbejder du med?” Vi har altså en identitet i kraft af vores job.

I forbindelse med finanskrisen har alle virksomheder også været nødt til at skære ned og skære til, sådan at de medarbejdere, der er tilbage i virksomheden, har fået flere arbejdsopgaver, og dermed måske også længere arbejdstid, og det har gjort det meget sværere at skabe balance mellem arbejdsliv og familieliv.

Nogle mennesker synes også, at det er dejligt at have travlt og have mange ting i gang på samme tid, og fylder al den tid, de har til rådighed, med opgaver, der relaterer sig til arbejdet i stedet for at bruge tiden sammen med familien eller på en fritidsinteresse.
Alt det ovenstående er sådan set helt i orden, så længe du trives i det – OG din familie også er indforstået med det, men nogle gange i livet oplever vi, at det tid til at stoppe op og finde ud af, hvad det egentligt er det vigtigste i livet – og det er som regel aldrig arbejdet, der vinder den kamp.

Det er det, som du oplever lige nu.

6 tips til, hvad der kan hjælpe dig videre i dine overvejelser omkring balance mellem arbejdsliv og familieliv

Din familie

Tal med din familie omkring balance mellem arbejde og familieliv. Hvad synes de? Er de også frustrerede over, at du arbejder så meget, eller er det en problematik, som du kun har? Hvad er vigtigt for dig i DIT liv? Og hvad er vigtigt for jer som familie? Jeg er med på, at det ikke er emner, som vi normalt diskuterer over frikadellerne, men måske er det på tide? Jeg tænker, at det kan være en af de vigtigste diskusioner, som I skal tage som familie.

 

Din fritid

Få du nok ud af den (sparsomme) fritid, du har? Måske skulle du planlægge din fritid en lille smule, sådan at du også får gjort noget af det, som DU gerne vil have plads og tid til i DIT liv. Det kan være svært, når du ikke føler, at du har tid til din familie i forvejen, men måske kan du involvere din familie i noget af det, som du også gerne vil?

Din fremtid

Ved du, hvad du gerne vil? Overvej, hvordan din hverdag ser ud, hvis du ikke havde følelsen af, at du bruger alt for meget tid på dit arbejde?

Hvornår står du op? Hvornår kommer du hjem fra arbejde? Hvad laver du, når du ikke arbejder? Når du har dette billede, kan du begynde at arbejde hen imod denne hverdag.

Et eksempel på dette kunne være, at du gerne ville med din datter til gymnastik hver onsdag – hvad skal du ændre, for at det kan lade sig gøre?

Tal med din chef

Tal med din chef. Ved han eller hun, at du arbejder så meget?

Det kan være, at I sammen kan finde nogle alternativ løsninger på dine lange arbejdsdage. Kan du f.eks. arbejde hjemme nogle dage om måneden? Eller kan opgaverne fordeles anderledes, sådan at du kan skære ned på din arbejdstid?

Det er selvfølgelig ikke sikkert, at det kan lade sig gøre i første omgang, men det vigtigste er, at du fortæller din chef, at dette ikke er holdbart i længden. Hvis han eller hun ikke kender problemet, kan han ikke forsøge at løse det.

Find et andet arbejde

Overvej at finde et andet arbejde eller tage en ny uddannelse, der gør, at kan finde et andet arbejde, hvor du ikke skal arbejde så meget. Det kan også være et deltidsjob – måske bare for en periode. Jeg er helt med på, at der også er en økonomi, der skal hænge sammen, men det handler om at prioritere, hvad der er vigtigst for dig (og din familie) lige nu. Overvej, hvordan I kan få færre udgifter, sådan at I ikke behøver at tjene så mange penge.

Arbejder du effektivt?

Arbejder du effektivt? Med det mener jeg, om du prioriterer at bruge din arbejdstid på de vigtigste opgaver? Har du et overblik over, hvad der er vigtigst lige nu, eller starter du bare med det øverste i stakken? Det kan du læse mere om her: Hvad er din vigtigste opgave i dag?

Der er ingen nemme kvik-fix løsninger på dit problem, men jeg håber, at ovenstående tips kan hjælpe dig videre i dine overvejelser.

Læs evt. mit indlæg på bloggen omkring den vigtigste opgave i dag

Birgitte Feldborg er oprindelig uddannet engelsk/tysk korrespondent og har altid interesseret sig for personlig planlægning og effektivitet.
Hun er senest uddannet Master Coach i Personlig Effektivitet hos Dorthe Rindbo og er specialist i personlig effektivitet og tidsplanlægning.
Hun tror på, at vi kan få hverdagen med familie, arbejde, venner, fritidsinteresser og al andet, som vi gerne vil have tid til i vores liv, til at hænge sammen og hjælper kvinder midt i livet med at forbedre deres personlige effektivitet, således at de kan leve det liv de drømmer om ved at omsætte deres drømme og mål til handlinger HVER dag.

Del artiklen

Læs også …

Velkommen til Business-Bloggen om Iværksætteri, forretningsudvikling og personlig effektivitet af businessmentor Birgitte Feldborg.

forretningsudvikling-birgitte-feldborg

Del artiklen

Ansøg om en gratis business strategi session