Både arbejdsmæssigt og privat sætter vi os mål, både mål, som vi gerne vil nå meget hurtigt, og også mål, som kan række langt ud i fremtiden. Men tænker du nogensinde over, hvorfor det er en god ide at sætte sig mål?
6 grunde til at sætte sig mål
Det har jeg tænkt lidt over, og er kommet frem til 6 gode grunde til at sætte sig mål:
- Du får nemmere ved at prioritere din tid og dine opgaver.
- Du træffer hurtigere og bedre beslutninger
- Du når mere på mindre tid
- Du får nemmere ved at sige fra
- Du bliver bedre til at arbejde med en ting ad gangen
- Du bliver bedre til at fastholde fokus
En fordel ved at sætte mål for dig selv, er også, at du bliver mere klar på, hvad du egentlig gerne vil med både dit familieliv, dit fritidsliv og dit arbejdsliv. Målene gør dig klar på, hvad du vil.
Når du sætter dig mål, skal du være opmærksom på, at de bliver meget konkrete og målbare.
Sådan sætter du dine mål
Noget at det, som du gerne vil opnå, kunne være ”mere balance” eller ”mere tid”, men her skal du være opmærksom på, at det er ønsker, og ikke mål. Mål er faktisk drømme eller ønsker med en deadline.
Hvis vi f.eks. forestiller os, at du ønsker mere balance i dit liv, så skal du finde ud af, hvad det er der gør, at du vil føle, at du har fået mere balance i dit liv. Det kan f.eks. være, at du går hjem fra arbejde kl. 16.00 hver dag, eller at du har fået nogen til at gøre rent i dit hjem, så du har mere tid til noget af alt det andet, som du har lyst til. Så ønsket er altså ”mere balance” og midlet eller målet hertil, er at du går hjem fra arbejde kl. 16.00 hver dag.
Få mål ad gangen
Overvej også, hvor mange mål, du skal sætte dig. Når du har få, konkrete mål, så bliver det nemmere for dig, at prioritere din tid og planlægge dine opgaver. Dine mål virker som et filter, der sorterer det mindre vigtige fra det virkelig vigtige. Når du har dine mål, så bliver du bedre til at træffe gode beslutninger på kortere tid. En af de gode ting ved, at du sætter dig nogle mål, er at dine mål udstikker en retning – også for dine beslutninger.
Når du sætter mål for dig selv, så skaber du en rød tråd mellem dine drømme og dine værdier og det du så sætter på dine huskelister – dine to-do lister. Dine mål fungerer som klister, der binder det hele sammen. På den måde sørger du for, at der er overensstemmelse mellem det, som du gerne vil bruge tid på – altså dine mål – og det, du så skriver på dine lister.
En sidegevinst ved at sætte sig mål, er, at du samtidig får meget nemmere ved at sige fra. Når du sætter dig mål, så får du også skabt større klarhed over, hvad du skal vælge til og fra. Du vælger nemmere alle de unødvendige ting fra. Du opnår også hurtigere de resultater, som du ønsker dig. Du går ne
Når du har fastsat dine mål for den kommende tid, vil du opleve, at du ikke laver så mange overspringshandlinger, og at du bliver bedre til at gøre en ting ad gangen i stedet for at multitaske. Din mål vil øge din evne til at holde fokus, du ved nu, hvad du vil, og hvor du er på vej hen. Du tager ansvar for HELE dit liv.
For at du kan forholde dig til, om du har nået dit mål, er du nødt til at formulere det meget konkret og specifikt.
SMART-mål
Det kan SMART-Mål hjælpe dig med. Det kan være at du allerede kender værktøjet men så får du det lige en gang til.
Et mål skal være formuleret
S = Specifikt, så du her helt sikker på, hvad det er dit mål går ud på
M = Målbart, så du kan på en eller anden måde kan måle, om du når dit mål
A = Attraktivt og ambitiøst, det betyder, at d skal formulere målet, så det virker attraktivt for dig, og det skal være så ambitiøst, at du skal anstrenge dig for at nå det – ellers vil du opleve, at du ikke bruger de fornødne kræfter på dit mål, og så når du det ikke.
R = Realistisk. Samtidigt skal målet også være så realistisk, at der en stor sandsynlighed for, at du når målet. Ellers går du i stå på halvvejen.
T = Tidsbestemt. Der skal være en deadline for dit mål, ellers vil du opleve, at du bliver ved med at udskyde dit mål.
Formuler samtidigt dit mål positivt og skriv det ned, sådan at du kan huske dig selv på det med jævne mellemrum.
Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med at nå dine mål.