Gode rutiner og vaner

Det er rigtigt godt at have nogle gode rutiner og vaner – også når vi taler om personlig effektivitet.

Men hvad er et rutine egentlig? En rutine er en række af vaner, som du gør samlet, når du gør dem. Det er noget, som du kender så godt, at du ikke behøver at tænke over hvert enkelt del af din rutine.

Det kræver meget øvelse at få indarbejdet en rutine, men når du først har fået styr på den, behøver du slet ikke tænke over den mere – så sidder den på rygraden. Tænk bare over, hvordan det er med at børste tænder. Det er ikke noget, du behøver at tænke over, det er blot noget du gør, når du er på badeværelset om morgenen, og inden du lægger dig til at sove om aftenen.

Når det drejer sig om personlig effektivitet og arbejdsliv, så er der især to rutiner, der er gode at få implementeret i din hverdag.

Morgenrutinen

Den første rutine er en god morgenrutine. Det kan f.eks. se ud som følger:

  1. Drik mindst 1 glas vand
  2. Gå på badeværelset og bliv klar
  3. Sørg for et solidt morgenmåltid
  4. Når du møder på arbejde, så tjek din plan for dagen
  5. Start så med dagens vigtigste opgave.

Morgenrutinen sikrer dig, at du får en god start op dagen, og at du – når du har gennemgået din morgenrutine er helt klar til arbejdsdagen.

Rutinen, der afslutter din arbejdsdag

Den anden rutine handler om, hvordan du slutter din arbejdsdag. Overskriften er, at du skal gøre alt klar til næste dag, sådan at du ikke har nogle undskyldninger for ikke at komme i gang lige fra morgenen af, med andre ord – du gør det nemt for dig selv at komme i gang igen:

  1. Brug 5 min. på at få et overblik over, hvad du har nået i løbet af dagen
  2. Planlæg så din næste arbejdsdag
  3. Ryd op på skrivebord/arbejdsplads/kontor
  4. Find morgendagens vigtigste opgave frem, så du er klar til den som det første næste morgen.

Som jeg startede med at skrive, så kræver det at få en rutine, meget øvelse. Derfor husk ikke at lade dig slå helt ud, hvis du har svært ved at få indarbejdet en endnu. Det er en færdighed, som skal øves og trænes som alt andet. Så bliv ved! Det betaler sig i den sidste ende.

Efterhånden som du får styr på de her rutiner, kan du tilføje flere – det kan være en motionsrutine, en arbejdsrutine, der sikrer, at du når alt det vigtige i løbet af dagen, eller en aftenrutine, der gør dig klar til en god nats søvn.

 

Del artiklen

Læs også …

Velkommen til Business-Bloggen om Iværksætteri, forretningsudvikling og personlig effektivitet af businessmentor Birgitte Feldborg.

forretningsudvikling-birgitte-feldborg

Del artiklen

Ansøg om en gratis business strategi session