I sidste uge havde jeg en klient Maja, som startede sessionen med at beklage, at hun ikke havde nået de opgaver, som vi havde aftalt, at hun skulle lave til denne session.
I det hele taget oplevede Maja, at hun ikke havde nået noget som helst i den forløbne uge.
Maja oplever, at hun hele tiden går fra en ting til en anden, uden at få gjort noget af det færdigt.
På arbejdet er det mails, som hun bliver forstyrret i, mens hun er ved at skrive dem.
Når hun igen vender tilbage til skærmen, har hun glemt, hvad hun var i gang med og kommer først i tanke om det, næste gang hun får øje på mailen i sin indbakke, eller vedkommende vender tilbage for at få et svar.
Det kan også være opgaver, som hun ikke når til tiden, fordi hun bliver forstyrret, enten af sig selv eller af andre kolleger, f.eks. fordi hun kommer i tanke om et eller andet, som hun har glemt, eller fordi en kollega gerne vil have hendes hjælp til noget.
Derhjemme kan det være børnenes sedler til skolen, som hun glemmer at sende med dem i skole, det kan være, at hun ikke synes, at hun får talt nok med sine børn i løbet af dagen eller med sin mand – eller at det så heller ikke var i denne uge, at hun kom ud at løbe en tur.
Maja oplever, at hun får sværere ved at huske ting, og at hun bliver ked af det og trist, fordi hun får fornemmelsen af ikke at slå til og være god nok.
Hver gang hun bruger tid på noget, får hun dårlig samvittighed over for andre eller andet, som hun burde gøre. Det betyder, at Maja hele tiden har fornemmelsen af, at hun kun får gjort tingene 80% færdige – og selv om 80% nogle gange er godt nok, så hjælper det ikke på den dårlige samvittighed, hvis man ikke selv synes, at 80% er godt nok på denne konkrete opgave.
Hvorfor når du ingenting?
Kan du kende Majas situation? Det at være presset på opgaver, der skal afsluttes nu, og tiden løber, eller at alting sejler, enten på arbejde eller derhjemme – eller måske endda begge steder?
Jeg tror, at vi alle ind i mellem kan nikke genkendende til den følelse af ikke at nå noget. Men hvorfor er det egentligt sådan?
Årsag 1:
En følelse
Jeg tror, at der er mange forskellige grunde til det. Først og fremmest tror jeg, at det er en følelse, vi har.
Det er jo sjældent, fordi vi ikke har lavet noget hele dagen, at vi føler, at vi ikke når noget, men måske er det, som vi har brugt vores tid på, ikke det, som vi havde planlagt og forventet, at dagen skulle gå med.
Når du oplever følelsen af ikke at have nået noget i løbet af dagen, så tænk over, hvad du har brugt din dag på:
- Hvordan gik din morgen?
- Hvad skete der, da du kom på arbejde?
- Fik du holdt frokost?
- Hvem eller hvad forstyrrede dine planer?
- Hvad skete der, da du kom hjem?
Ros dig selv for alt det, du fik gjort – også selv om det var noget andet end det, du havde planlagt.
Overvej også, hvordan du vil handle næste gang. Var det i orden, at du prioriterede anderledes – eller lod du dig rive med af en person eller en stemning?
Hvad kan du gøre næste gang, så du får gjort de ting, du rent faktisk havde planlagt?
Årsag 2:
Overambitiøs
Det kan også være, at du bare har en forventning om, at du kan nå meget mere, end du kan – at du simpelthen har planlagt for meget på for lidt tid.
Samtidig har du rigtig mange ting, du skal nå som soloselvstændig: Markedsføring, drift, administration, kundesupport, rengøring osv.
Så hvad er egentlig vigtigst både for dig og din forretning?
Derfor kan det være godt at lave en plan for hver dag i ugen.
Når du laver dine planer for dagen – så skriv dem ned på en liste (din to-do-liste) – og hav en liste for hver dag.
Når dagen er gået, flytter du de ting, som du ikke har nået over på din liste for den dag, hvor du forventer, at du vil udføre opgaven.
Smid herefter din to-do liste for i dag ud.
Det næste du skal gøre med din to-do-liste er at estimere, hvor lang tid hver enkelt ting vil tage. Skriv det ud for den pågældende opgave.
Når du har gjort det, så tæller du alle timerne sammen.
Har du været for ambitiøs i forhold til, hvor meget tid du har til rådighed, når du også skal sove, spise, slappe af og deltage i planlagte møder m.v.? Så er der kun en ting at gøre – flyt nogle af opgaverne til en anden dag.d
Årsag 3:
Manglende overblik
Måske har du bare ikke overblikket over, hvad du synes er det vigtigste lige nu, og så gør du lidt her og lidt der uden egentlig at have en ide om, hvorvidt du gør det rigtige.
Du har ikke overvejet, om du lige nu bruger tid på det, der er vigtigst.
Hvis du kan kende dig selv i ovenstående situation, så tænker du nok lige nu, men hvad skal jeg gøre ved det?
Mit bud er, at du skal stille dig selv spørgsmålene:
- ”Hvis jeg kun kan nå en eneste opgave i dag – hvad er så den vigtigste opgave?
- Hvad vil jeg være glad for at have nået i dag, når jeg går i seng i aften?”
Når du har fundet ud af dette, så starter du på denne opgave som det første om morgenen.
Du skal blive ved med at arbejde med denne opgave, indtil du er i mål.
Bliver du forstyrret eller afbrudt, så vend tilbage til opgaven hurtigst muligt.
Arbejd ikke med andet, før du er helt færdig med den opgave, du har udvalgt dig.
Først da kan du vælge den næste opgave, som du vil arbejde med – som nu er den vigtigste.
Det vigtige er, at du hele tiden vender tilbage til den opgave, som du er i gang med, indtil du er helt færdig med den – på den måde når du hver dag den vigtigste opgave for dagen – hvis du er heldig – endda flere vigtige opgaver.
Når du har gjort det et par uger og har fået følelsen af at nå noget tilbage, så kan du begynde at lave to-do-lister for din dag igen, men først når du er tilbage på sporet igen.
Dit næste skridt
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.a
Hvis du gerne vil arbejde videre med, hvordan du når alt det du gerne vil både privat og i din virksomhed, så kunne Workshoppen Powerful Planlægning være noget for dig.
På workshoppen, hvor du kan vælge mellem en live eller en online version, arbejder vi med at lave en klar plan for det næste kvartal, sådan at du hele tiden ved, hvad der er allermest vigtigt for dig og din virksomhed.
Når du investerer en dag, får du planen for det næste kvartal, og på den måde når du mere på 90 dage end de fleste selvstændige når på et helt år.
Interesseret? Læs mere her: Workshoppen Powerful Planlægning